Bijna drie jaar geleden heb ik een klein bedrijfje opgericht en ik vind het erg leuk, maar ook uitdagend om te ondernemen. Op dit moment werk ik alleen in het bedrijf en hierdoor moet ik alles zelf bepalen en regelen. Doordat er zo veel mogelijk is, is het soms ook lastig om keuzes en beslissingen te maken. Ik merkte dat ik een beetje stuurloos was en twijfelde over wat ik het beste kon doen om mijn bedrijf te laten groeien. Ik besloot om online naar informatie te zoeken en vond een handig artikel over een SWOT-analyse op de website van teamleader. Met deze analyse heb ik beter in beeld waar ik mij op moet richten en waar ik voor moet oppassen. Sinds ik mijn bedrijf gestart ben, heb ik veel geleerd over ondernemen. Ondernemen is vaak risico’s nemen, maar ook goed plannen en verstandige keuzes maken. Het gaat goed met mijn bedrijf en het bedrijf is op een gezonde manier aan het groeien. Op dit moment werk ik nog alleen in het bedrijf, maar het is goed mogelijk dat ik over een tijdje mensen ga aannemen. Ik vind het vaak fijn om alleen te werken, maar het is soms ook lastig. Ik kan met niemand in het bedrijf mijn plannen overleggen, of vragen om advies. Ik twijfel soms over mijn ideeën en weet niet altijd of mijn plannen het beste zijn voor het bedrijf.  Toen ik online naar informatie over het groeien van een bedrijf zocht, vond ik een artikel over een SWOT-analyse. Deze analyse is bruikbaar voor veel verschillende situaties, maar kan ook helpen om beslissingen in een bedrijf te nemen. 

Een goede uitleg over een SWOT-analyse

Als ik aan het twijfelen ben, dan zoek ik vaak dingen online op en zo vond ik ook een artikel over een SWOT-analyse. Ik kwam met toeval het artikel tegen op de website van teamleader en vond het erg interessant om te lezen. Dit bedrijf biedt software aan voor MKB-bedrijven, maar er zijn ook verschillende interessante artikelen te vinden op deze website. Een SWOT-analyse staat voor Strengt, Weakness, Opportunity en Threat. Met de analyse kijk je naar de interne en externe factoren voor een bedrijf en bepaal je wat er goed gaat en problemen kunnen veroorzaken. In het artikel wordt de analyse duidelijk uitgelegd en worden er veel voorbeelden gegeven, ook staan er de voor- en nadelen van de analyse beschreven. Na het lezen van het artikel besloot ik om ook een SWOT-analyse te maken voor mijn bedrijf.

Meer duidelijkheid over mijn bedrijf

Met de vele voorbeelden op de website en de duidelijke uitleg, was het voor mij niet moeilijk om een SWOT-analyse te maken. Het was voor mij een goede oefening om over mijn bedrijf na te denken en goed inbeeld te krijgen waar er kansen liggen. Met deze analyse is het gemakkelijker voor mij om beslissingen te maken. Voor meer informatie over een SWOT-analyse raad ik de website van teamleader aan.

  • De analyse is zeer handig voor het maken van beslissingen
  • In het artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe je een analyse kan gebruiken
  • Er worden veel voorbeelden gegeven per onderdeel
  • De analyse is zeer handig voor mijn bedrijf